Hinku valley – z Tumlingtaru k Mt. Everestu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aperture: 11Camera: E-M10MarkIIIso: 200Orientation: 1
« 1 z 34 »

Top trasa východního Nepálu a jeho nádherné scenerie. Ze zeleného podhůří rýžovými políčky a pohádkovými lesy nabíráme výšku k posvátnému jezírku. Kontrast podhůří, vesniček, tropických rostlin a rýžových políček  ve strmých úbočích až k přechodu dvou zasněžených sedel s naprosto nádhernými výhledy na nejvyšší himalásjký masív. Poznáme život lidí v mnohých vesničkách na trase, od hindustických bambusových chýší po sherpské kamenné vesnice ve vyšších polohách. Úchvatné údolí Hinku s panorama nejvyšších osmitisícových velikánů. Mt. Everest, Lhotse a Makalu jako na dlani a sedmitisícovky lemující údolí. Trek kde poznáte nejrozmanitější oblasti a který je určen těm co chtějí poznat krásu hor v kombinaci s životem místních lidí v horách. 

1.den  Odlet z ČR2.den  Přílet do Kathmandu, odpoledne v případě času Durbar square a dokoupení vybavení na trek.
3.den  Let Káthmándů – Tumlingtar (410 m), začátek treku do Chewabesi (360 m, 3–4 h). Nádherné panorama Himalájí během letu včetně osmitisícovek Everestu, Lhotse a Makalu. Zelená sytá rýžová políčka.
4.den  Chewabesi (360 m)  – Ghote Bazar (1000 m, 5–6 h), citrusy a banánovníky lemují řeku Arun. Barevnost a rozmanitost zdejší flóry je unikátní. Přes mnoho vesniček s typickými trámovými domečky se dostaneme do Ghote Bazar.
5.den  Ghote Bazar – Phedi (1606 m, 5 h)Překračujeme mnohé potoky s bambusovými mosty
6.den  Phedi – Gurase (3000 m, 6 h) Zpočátku prudké stoupání vlhkými pohádkovými lesy
7.den  Gurase – Gudel (2030 m, 6–7 h)Průsmyk Salpa Rupina (3349 m), hranice mezi zemí Sherpů a Solo district. Po 2 h klesání zalesněnou oblastí dosáhneme prvních sherpských vesnic – obydlí z kamene, okna částečně ze skla, mnoho různobarevných políček.
8.den  Gudel – Bung – Boskom Gompa (2600 m, 6–7 h). Prudkým klesáním k mostu přes řeku Hungu Khola (1450 m), odpoledne dorazíme k nádherně situovanému klášteru Boksom Gompa
9.den  Boskom Gompa – Chalem Karka (3580 m, 5 h)
10.den Chalem Karka – Panch Pokhari (4300 m, 6 h)Opouštíme obydlené oblasti dlouhým horským hřebenem až do výšky nad 4000 m, ze sedla (4450 m) výhled na průzračná jezera Panch Pokhari – posvátná jezera,cíl mnoha poutníků.
11.den Panch Pokhris – Kote (3614 m, 7 h)
12.den Kote – Tagnag (4360 m, 5–6 h). Stoupání údolím Hunku – alpínské louky a pastviny, na konci údolí salaš Tagnag, kde se běžně setkávají horolezecké výpravy z celého světa.
13.den Tagnag – Khare (4950 m, 5 h) Kolem jezera Sabai a ledovce Dig morénovou krajinou na krásné odpočinkové místo alpinskou loukou Khare.
14.den  Khare – Mera La 5415 m – Kongme Dingma cca 6h. Přes ledovec Mera do průsmyku Mera La (5415 m), výhled na masív sedmitisícovek s dominantou osmitisícovky Makalu.
15.- 16.den nádherným údolím ledovcové řek Hinku – bezesporu jedno z nejkrásnějších údolí Himalájí, sedmitisícovka Chumlung se svoji strmou stěnou, kterou jako první v roce 2019 zdolali čeští horolezci Mára Holeček a Zdeněk Háček Hák. Přibližujeme se k masívu Everestu a Lhotse, které tvoří kulisu údolí.
17.den Přes sedlo Ampulapcha 5820m do Chukungu. Krásný výstup ledovcovými sedimenty a sestup pod masív Lhotse a Lhotse sar.
18.den Oblastí Solo Khumbu údolím Imja kholy do Dinboche a sestup do Panboche
19.den Do Namche Bazaru, krasavec Ama Dablam 6812m, největší buddhistciký klášter v Tenboche a největší šherpská vesnice Namche Bazar,
20.den Sestupujeme Do Lukly, podél mléčné řeky Dudh kosi, vysoké visuté mosty,  poznejme život Sherpů.
21.den Odlet do KTM,
22.den KTM – prohlídka města, posvátná stupa Swaymbhunath,historické centrum Durbar square
23.den Prohlídka Kathmandu,spalování mrtvých v Pashupatinathu, stupa Boudhanath – centrum Tibeťanů, historické město Patan
24.den Odlet
25.den Přílet do ČR Možnost prodloužení o 2 dny a dojít s nepálským  průvodcem do Gorak Shepu a na vyhlídkový vrchol Kala Patar.  Lze jít i přes sedlo Kongma La 5535m – vše domluvy, navýšení ceny zájezd dle počtu zájemců, cca o 1000 Kč.

Cena : 60 800 Kč při skupině od 6 osob ( počet účastníků 6 – 12 osob )Cena obsahuje : letenku do Kathmandu u při ceně do 18 500 Kč (při vyšší ceně bude účtován doplatek i z tohoto důvodu je vhodné přihlásit se co nejdříve), letenku Kathmandu – Tumligtar a letenku Lukla – Kathmandu, taxi v Kathmandu, ubytování : hotely, lodge, tábořiště, všechny permity do oblastí (Solo Khumbu, Makalu, Lukla permit, TIMS), poplatek za přechod technicky náročnějšího sedla, českého průvodce, místního průvodce s lezeckou licencí, pojištění nepálského průvodce, 1- 2 nosiče na nesení erárního vybavení a jeho pojištění , mapu oblasti, satelitní telefon, technické vybavení nepálského průvodce – fixní lana, atd.
Český průvodce funguje při přechodu sedla jako koordinátor,  technický výstup zajišťuje nepálský průvodce s lezeckou licencí.
Cena neobsahuje : vísum 50 USD, nosiče na nesení vašich zavazadel, cca 420 USD 1 nosič na trek ( nese 22 kg pro klienty,1 nosič pro 1 – 4 klienty, dle domluvy ) cena nosiče zahrnuje i pojištění, dopravu a vybavení nosiče, cena neobsahuje tip ( odměnu) pro nosiče, vhodné cca 80 USD pro 1 nosiče
Obtížnost : pro zdatnější i zkušenější – přechod Ampulapcha je technicky náročnější – jsou zde natažena fixní ocelová lana na způsob ferraty
Vybavení : stan, teplý spacák, karimatku, oblečení do hor, pohodlné kotníčkové trekové boty, trekové hole vhodné, čelovku, vařič, jídlo na dobu treku bez lodgí  :cca 2 – 3 dny, mačky, cepín, sedák, karabina, osma, smyčka, 
Ubytování a strava : V hotelu a strava v restauracích, na treku v lodgích či ve stanech a vaření z vlastních zásob mimo lodge. S sebou na trek se hodí čokolády, salám, oříšky, sušené maso
Přihlášky : https://www.cknamche.cz/katalog-zajezdu/nepal/solo-khumbu/hinku-valley-trek-z-tumlingtaru-k-mount-everestu?IdTerminu=52
Cestovní pojištění na vyžádání zajistí CK Namche
Garantem tohoto zájezdu je CK Namche s pojištěním proti úpadku u pojišťovny Uniqa